Rioolgeur in huis is bijzonder vervelend, dat hoeven we u niet te vertellen. Maar wist u dat het ook nog eens schadelijk is voor de gezondheid? Rioolgeur kan hoofdpijn,  misselijkheid en tal van andere gezondheidsproblemen veroorzaken. En als een lekkage de oorsprong van de geurhinder is, kunnen uw huis en spullen behoorlijk beschadigd raken.

Kortom is het belangrijk om de oorzaak van de rioolgeur zo snel mogelijk op te sporen en te (laten) verhelpen. In dit artikel helpen we u daarmee door 6 van de mogelijke oorzaken van rioolgeur in huis te beschrijven.

1. Een afvoerbuis is verstopt

De rioolgeur in uw huis wordt mogelijk veroorzaakt door een verstopte afvoerbuis. U kunt dit controleren door langs alle kranen te lopen en ze kort open te draaien. Als het water langzaam of helemaal niet wegstroomt, heeft u de oorzaak van de rioolgeur gevonden.

De oplossing? U kunt proberen wat soda met warm water door de leiding te spoelen. U kunt ook een ontstoppingsveer of de welbekende plopper gebruiken. Er zijn ook diverse chemische ontstoppingsmiddelen, maar let op dat die schadelijk kunnen zijn voor de leiding.

Tot slot is het mogelijk dat niet de afvoer, maar het riool verstopt zit. Om dat zeker te weten, kunt u bij de buren informeren of zij ook last hebben van rioolgeur in huis. Als dat zo is, kunt u contact opnemen met de gemeente om het probleem te laten verhelpen.

2. De zwanenhals is kapot of uitgedroogd

Hangt de lucht maar in één kamer van het huis, bijvoorbeeld de badkamer? Dan is de zwanenhals waarschijnlijk de boosdoener. Dit onderdeel staat ook wel bekend als een waterslot, stankslot of sifon.

De zwanenhals verbindt de wasbak met het riool en voorkomt met een waterbarrière dat de rioolgeur binnenshuis komt. Als de wasbak langdurig ongebruikt blijft, droogt de zwanenhuis uit. De oplossing is eenvoudig: zet de kraan aan en spoel de zwanenhals even door. Helpt dat niet? Probeer dan de zwanenhals te ontkoppelen, en reinig hem met een sopje.

Is het probleem nog steeds niet verholpen? Dan is de zwanenhals waarschijnlijk beschadigd. Dit is vaak een lastige klus om zelfstandig te klaren. Schakel dus een professionele loodgieter in voor de reparatie.

3. De ontluchting van het riool werkt niet goed

Hangt de chemische rioolgeur in het hele huis? Dan is die doorgaans direct afkomstig uit het riool. Een harde regenbui kan hiervan de oorzaak zijn: het regenwater drukt namelijk lucht uit het riool, die in uw huis terechtkomt.

Het riool kan echter ook een verstopping hebben, lekken, of niet goed ontluchten. Je merkt dit als de afvoer een borrelend geluid maakt. Omdat deze lucht giftige gassen kan bevatten, is het belangrijk om het probleem zo snel mogelijk te verhelpen. Neem dus direct contact op met een loodgieter.

4. De geur is afkomstig van een lek

Lekkage kan ook voor rioolgeur in huis zorgen. Het vervelende is dat lekkage overal kan voorkomen. Kijk dus goed in de kruipruimte, bij de vaatwasser, wasmachine of droger, de meterkast en cv-ketel, enzovoort.

Lekkage kan trouwens ook voor de aangroei van zwammen en schimmels zorgen, die schadelijk zijn voor de gezondheid. Laat dit probleem dus spoedig verhelpen en neem bij gezondheidsklachten contact op met een arts.

5. Overige oorzaken

Het kan ook zijn dat de oorzaak van rioolgeur in huis in een heel andere hoek ligt. Hier een aantal mogelijke oorzaken:

  1. Gaslek: ruikt het naar gas in huis? Bel dan meteen het noodnummer. Er kan namelijk zomaar een explosie plaatsvinden.
  2. Rotte lucht: hangt er een rotte lucht in huis? Dan ligt er wellicht ergens wat rottend eten. En misschien zelfs een dode rat of muis; kijk dus ook even op zolder!
  3. Vochtproblemen: slechte ventilatie kan een muffe lucht achterlaten, ervoor zorgen dat het behang loslaat en er vochtplekken op de muur ontstaan. U kunt dit oplossen door beter te ventileren en een luchtververser te plaatsen.

Tussentijdse oplossing: zet de ramen open

Heeft u het probleem niet kunnen verhelpen? Een simpele tussentijdse oplossing is om de ramen open te zetten. Hoewel u het probleem daarmee niet oplost, vermindert u wel de kans dat de rioolgeur uw gezondheid beschadigt.

Wie kan ik bellen om het probleem op te lossen?

Het is vaak lastig om de oorzaak van rioolgeur in huis zelfstandig te verhelpen. Als de bovenstaande tips u niet hebben geholpen, is het verstandig om een professionele loodgieter in te schakelen.

Woont u in de regio Hasselt? Dan bent u bij Loodgieterij Dubois aan het goede adres. Dankzij onze 24/24-service bent u ervan verzekerd dat uw probleem snel en vakkundig opgelost wordt—zelfs in het weekend. Neem dus snel contact op om een afspraak te maken!

Call Now Button